DARES Titelbalk Veiligheidsregio's

Flevoland

Gooi en Vechtstreek

Ondertitel Laatste nieuws: Sponsors:
Koffer voor datacommunicatie
 
In Flevoland is een veldkoffer beschikbaar voor daadwerkelijke inzetten. De koffer is een waterdicht type van het merk Pelican.

Met behulp van de koffer kan een DARES station operationeel worden in zowel spraak- als datacommunicatie.

Door de waterdichte afsluiting is de apparatuur goed beschermd tegen water en vuil van buiten. Nadat de klemsluitingen zijn los geklikt, kan de koffer worden geopend.


In de koffer is een Yaesu FT-817 gebouwd en een Acer One netbook.

Met behulp van de FT-817 kan gebruik worden gemaakt van alle HF banden, 6 meter, 2 meter en de 70 centimeter band.
Alle modes zijn op deze banden beschikbaar, zowel FM als enkelzijband. Daarnaast heeft de FT-817 de mogelijkheid om digitale modes zoals PSK, Packet, enz. te gebruiken.

Het maximale uitgangsvermogen van de zender is 5 Watt.

Om de digitale modes te kunnen gebruiken is de NetbookPC via een scheidingsprint gekoppeld aan de FT-817. Deze scheidingsprint zorgt ervoor dat de computer en de zender galvanisch gescheiden blijven. Dit is noodzakelijk om schade aan de apparatuur te voorkomen.

Het Acer One netbook maakt gebruik van zowel het Windows XP als het Linux Ubuntu besturingssysteem. Hierdoor zijn de mogelijkheden veelzijdig. Met Hamradio de Luxe is de zender volledig te bedienen met behulp van deze PC.

Onder het Linux operatingsysteem kan met de SVXLINK software op eenvoudige wijze een simplex repeatersysteem in de lucht worden gezet of een koppeling worden gemaakt met het Echolink netwerk.
Door gebruik te maken van programma's als Winlink2000 of NBEMS kan met deze koffer digitaal berichten worden uitgewisseld.

Onder de klep zijn allerlei artikelen aanwezig, die noodzakelijk zijn om het station operationeel te maken. Een 12V voeding, een antennetuner voor de HF banden, een slooper antenne met voldoende draad, verloop pluggen, enz.

Ook is er een lightstick in de koffer aanwezig. Deze kan bij een daadwerkelijke inzet gebroken worden, waarna er voor gedurende acht uren voldoende verlichting aanwezig is voor de operator om de apparatuur te bedienen.

 Politie Flevoland
GGD Flevoland
Politie Gooi en Vechtstreek
Gemeenschappelijke Meldkamer Utrecht
Politie Utrecht
Beheerorganisatie MCT Veiligheidsregio Brabant Zuid Oost
 
Copyright 2003 - 2011 DARES
DARES is erkend door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.