DARES Titelbalk Veiligheidsregio's

Flevoland

Gooi en Vechtstreek

Ondertitel Laatste nieuws: Sponsors:
PI8 Communicatie Node Lelystad

Locatie de Doelen 10 - 01 Lelystad

 

PI8CNL is geplaatst op het gebouw van de Regionale Meldkamer Flevoland. Alle apparatuur is ondergebracht in een 19"kast. Het gebouw beschikt over een eigen stroomvoorziening. Bij uitval van het openbare lichtnet, zal deze node voorzien blijven van spanning. Om de dip tussen uitval van het lichtnet en opstaren van het aggregaat op te vangen is een UPS in de kast geplaatst. Deze UPS kan, indien nodig alle apparatuur ongeveer 15 minuten van stroom blijven voorzien. De ervaring leert dat het aggregaat binnen een paar seconden online is en het hele gebouw van stroom voorziet.

 

 

Een DARES veldstation kan via deze node van de volgende functionaliteiten gebruik maken:

  • email (Winlink)

  • Automatisch Positie Reporting Systeem (DigiNed)

  • Connectie informatie van het DARES 70cm relais (SVXLINK)

ATOF

Op 3 juli 2009 is bericht ontvangen van het Agentschap Telecom (AT) dat de Aanvullende Toestemming Onbemand Frequentiegebruik (ATOF) is verleend voor PI8CNL. De letters CNL staan voor Communicatie Node Lelystad maar ook voor Centraal NederLand. Deze packet node zal gebruik maken van de frequentie 144.850 MHz en wordt geplaatst  op het gebouw van de Gemeenschappelijke Meldkamer Flevoland, waar ook het DARES relais gesitueerd is. De node zal Winlink2000 ondersteunen t.b.v. noodcommunicatie in DARES verband. Ook APRS zal een speerpunt zijn voor deze node. Als alles volgens planning verloopt, zal het station in de maand juli QRV zijn.

 

Dekking simulatie PI8CNL 

Door Remko PE1MEW is aan de hand van de gegevens een dekkingsdiagram gemaakt. Via deze diagram is te zien wat het dekkingsgebied is van Pi8CNL. Als tegenstation wordt uitgegaan van een portable station voorzien van een rondstraal antenne met een versterking van 3 dB op 7 meter hoogte. Klik op de afbeelding voor een complete uitleg van dekking simulatie.

 

 

Om de dekking op een gedetailleerde kaart van Nederland

te kunnen bekijken kun je op deze link klikken.

 

Hardware

PI8CNL bestaat uit de volgende apparatuur:

 

Condor 16 : 144.850 MHz RX en TX

 

Condor 16 : 144.800 MHz RX

 

 

Antenne    : Diamond X-50

 

 

TNC          : Kantronics

 

 

Computer: Pentium 4,

                512 Mb intern geheugen,

                2 x 40 Gb in een Raid0 (mirror)

 

 

 

 

 

Stroomvoorziening : APC UPS

 

 

Software

Op PI8CNL wordt de volgende software gebruikt.

 

Operating system : Linux Ubuntu 8.04

APRS server        : JavAPRS

Winlink 2000        : Linux RMS Gateway

APRS digipeater   : DigiNed

TCP/IP                 : JNOS2

 

Iconen

PI8CNL heeft voor iedere toepassing een apart icoon in APRS:

 

PI8CNL

Dit is het DARES station van PI8CNL. Met de applicatie XASTIR wordt dit station in de APRS wereld zichtbaar. Het symbool is het internationaal afgesproken APRS symbool voor DARES stations (Da). Op de XASTIR software kunnen bij een inzet van DARES eventueel de posten als objecten geplot worden.

 

Winlink RMS Gateway (PI8CNL-10)

De registratie van PI8CNL bij de Winlink organisatie heeft plaatsgevonden.

De RMS Keycode en het bijbehorende password zijn ontvangen van Lor W3QA.

Lor spreekt zijn dank uit dat we deze node beschikbaar stellen voor Winlink doeleinden ten behoeve van de DARES community. Binnen APRS wordt dit station geplot met het internationaal afgesproken APRS symbool (Wa). Ook de SSID -10 is een internationale regel.

 

DigiNed (PI8CNL-2)

De digi_ned software zal de afhandeling van het DARES APRS verkeer voor zijn rekening nemen. Ontvangen APRS pakketten zullen volgens voorgedefinieerde regels worden afgehandeld. Omdat het hier een DARES digipeater betreft zal zoveel mogelijk verkeer via de RF zijde worden afgehandeld. Het APRS symbool is de bekende ster met daarin de letter D.

 

JavAPRS (PI8CNL-12)

Met behulp van deze software beschikt het systeem over een eigen APRS server. De software maakt een koppeling tussen de RF (Radio Frequentie) zijde en het Internet mogelijk. Door de intelligentie van deze software leert het systeem welke stations aan de RF zijde aanwezig zijn. Berichten voor deze stations zullen naar RF worden doorgestuurd. Het APRS symbool is die van de I-Gateway.

 

SVXLINK (ER-PA3FNT)

Op het DARES 70cm relais van PA3FNT (438.950 MHz) in Lelystad wordt gebruik gemaakt van de SVXLINK software van Tobias SM0SVX. In deze software is een APRS client opgenomen die status informatie van de Echolink verbindingen van het relais adverteert in het DARES APRS netwerk. Op de site http://aprs.fi/?call=er-pa3fnt&mt=m&z=11&timerange=3600

kan de locatie en de status van het relais bekeken worden. Het APRS symbool geeft het aantal verbindingen weer met andere Echolink stations.

 

JNOS2.0 (PI8CNL-?)

JNOS is een krachtig stuk software. Nagenoeg alle functionaliteiten die beschikbaar zijn in de TCP/IP stack kunnen geconfigureerd worden van email tot het browsen op een www server. Sinds versie JNOS2.0g worden naast AX25 nog een aantal andere protocollen zoals pactor, B2F forwarding en een koppeling met MultiPSK ondersteund.

 

Sysops

Het systeem PI8CNL wordt beheer door de volgende sysops:

 

Jan     PA3GJX (pa3gjx[at]home.nl)

Erik    PE2ETE (pe2ete[at]home.nl

Foeke PA3FNT (pa3fnt[at]amsat.org)

 Politie Flevoland
GGD Flevoland
Politie Gooi en Vechtstreek
Gemeenschappelijke Meldkamer Utrecht
Politie Utrecht
Beheerorganisatie MCT Veiligheidsregio Brabant Zuid Oost
Copyright 2003 - 2011 DARES
DARES is erkend door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.